Oktober

Sæsonen slutter

Der er ikke meget mere at gøre. Er det lunt i oktober og træk fx på vedbend (Efeu), vil dronningen fortsætte æglægningen. Men for biavleren er sæsonen slut, bortset fra at det endnu kan nås at lave et sidste eftersyn. Se dog tips om oxalsyrebehandling i november og december.

1. Lav et sidste eftersyn
På en lun dag i begyndelsen af oktober er det en god idet at tjekke, om alt er, som det skal være. Tjek om der er en æglæggende dronning. Kig ikke efter dronningen, men se om der er et yngeleje. Det kan på dette tidspunkt være lille eller stort. Er der ikke noget yngelleje, kan dronningen være gået til. Det observerer du ved at lytte til bierne. Er de rolige, et alt ok. Men vær lige sikker på, at der ikke går en jomfru, for så er familien heller ikke noget værd til foråret.    Bruser de op, mangler der en dronning, og så kan man lige så godt slå famililen sammen med en anden. På dette tidspunkt sætter man bare familierne sammen uden avispapir eller meldrysning.

2. lav om nødvendigt sen fodring
Tjek også foderbeholdningen en sidste gang. Er kasserne tunge, og de fleste rammer god fyldt med foder, er alt ok. Mangler der foder, kan det nås endnu med foderdej (fx Apifonda). Læg en flad kage af foderdej direkte på bærelisterne, dvs. under dækbrædder/dækplade, og bierne kan bære det ned takket være den fugt, de selv afgiver. Ellers er det bare om at være på mærkerne til foråret. I oktober kan vi berolige os med, at bierne ikke bruger nævneværdigt med foder om vinteren. Det sker først når yngelsætningen går i gang igen i februar-marts. Her må man så fortsætte med at give foder i form af foderdej.