November

Sæsonen er slut, men!

Bifamilien vil gå i vinterklynge, så snart kulden indfinder sig. Der kan dog være lune dage helt hen i november. Og så må man vente med at give oxalsyre, da bifamilien i lune efterår kan fortsætte med at yngle helt hen i november. Grunden til, at man må vente er, at oxalsyren ikke kan trænge gennem forseglet yngel. Man må med andre ord vente til bifamilien er yngelfri. Omvendt betyder et lunt efterår, at varoamiderne også har haft mulighed for at formere sig. Så brug ikke et lunt efterår eller en lun vinter som undskyldning for ikke at give oxalsyre.

Tips

1. Giv Oxalsyre når det er koldt
Giver man oxalsyre, når det er koldt, sidder bierne i klynge, og er nemme at ramme præcist, og bierne flyver ikke op. Giv mest i midten af klyngen, hvor der sidder flest bier, og mindre i bigaderne ved siden af og mindst i kanterne. Sørg for at oxalsyreblandingen er lun, så bierne straks kaster sig over noget, der for dem er ren sukkervand.    Oxalsyren virker ved at bierne spiser blandingen, hvorefter oxalsyren udskilles fra biernes overflade og dræber miderne.

2. Bland en større portion
Det er let at blande oxalsyre, blot man laver en større portion. Del eventuelt med andre. Man laver blandingen ved at opløse oxalsyrekrystaller i sukkervand eller flydende foder. Det er kun, når man blander syren, at man skal beskytte sig med handsker og briller.    Oxalsyre kan holde sig i nogle måneder, blot det opbevares koldt