Hørsholm og Omegns Biavlerforening

1224 besøg på siden
fra 12. januar 2009

Hjem > Medlemsservice > Årets gang: Bi-lex-Olsen > Oktober

Oktober

Sæsonen slutter
Der er ikke mere meget mere at gøre. Er det lunt i oktober og træk på fx vedbend (Efeu), vil dronningen fortsætte æglægningen. Men for biavleren er sæsonen slut, bortset fra at det endnu kan nås at lave et sidste eftersyn. Se dog om oxalsyrebehandling i november.

Tips

1. Lav et sidste eftersyn
På en lun dag i begyndelsen af oktober er det en god idet at tjekke, om alt er, som det skal være. Tjek om der er en æglæggende dronning. Kig ikke efter dronningen, men se om der er et yngelejer. Det kan på dette tidspunkt være lille eller stort. Er der ikke noget yngelleje, kan dronnngen være gået till. Det observerer du ved at lytte til bierne. Er de ganske rolige, et alt ok. Men vær lige sikker på, at der ikke går en jomfru, for så er familiern heller ikke noget værd til foråret.
Bruser de op, mangler der en dronning, og så kan man lige så godt slå famililen sammen med en anden. På dette tidspunkt sætter man bare familierne sammen uden avispapir eller meldrysning.

2. lav om nødvendigt sen fodring
Tjek også foderbeholdnngen en sidste gang. Er kasserne tunge, og de fleste rammer god fyldt med foder, er alt ok. Mangler der foder, kan det nås endnu med foderdej (fx Apifonda). Læg en flad kage af foderdej direkte på bærelisterne, dvs. under dækbrædder/dækplade, og bierne kan bære det ned takket være den fugt, de selv afgiver. Ellers er det bare om at være på mærkerne til foråret. Her kan man udnytte, at bierne ikke bruger meget foder om vinteren. Det sker først når yngelsætnigen går i gang igen i februar-marts. Her må man så fortsætte fodringen med foderdej.

 

Powered by CMSimple